top of page
  • Yazarın fotoğrafıberilcankutlu

Yazılım Testi Nedir?


Yazılım testi, yazılımın kalitesini değerlendirmenin ve hata riskini aza indirmenin bir yoludur. Test süreci test yürütme, test planlama, analiz etme, test tasarlama ve uygulama, test ilerlemesini ve sonuçlarını raporlama ve bir test nesnesinin kalitesini değerlendirme gibi faaliyetleri içerir. Test edilen bileşen veya sistemin yürütülmesini içeren testlere dinamik testler denir. Statik testler bunu içermez. Test faaliyetleri, farklı yaşam döngülerinde farklı şekilde düzenlenir ve yürütülür.

Herhangi bir proje için testin amaçları şunları içerebilir:

• Belirtilen tüm gereksinimlerin karşılanıp karşılanmadığını doğrulamak için

• Test nesnesinin tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmek ve kullanıcılar ve diğer paydaşların beklediği gibi çalışıp çalışmadığını doğrulamak için

• Test nesnesinin kalite düzeyinde güven oluşturmak için

• Yetersiz yazılım kalitesi risk seviyesini azaltarak kusurları ve arızaları bulmak

• Paydaşlara, özellikle test nesnesinin kalite düzeyi ile ilgili olarak bilinçli kararlar vermelerini sağlamak için yeterli bilgi sağlamak

• Sözleşmeye dayalı, yasal veya düzenleyici gereksinimlere veya standartlara uymak ve/veya test nesnesinin bu tür gereksinimler veya standartlara uygunluğunu doğrulamak için

Testin amaçları, test edilen bileşen veya sistemin bağlamına, test düzeyine ve yazılım geliştirme yaşam döngüsü modeline bağlı olarak değişebilir. Bu farklılıklar örneğin şunları içerebilir:

• Bileşen testi sırasında, temeldeki kusurların erken tespit edilip düzeltilmesi için mümkün olduğunca çok sayıda arıza bulmak bir amaç olabilir. Diğer bir amaç, bileşen testlerinin kod kapsamını artırmak olabilir.

• Kabul testi sırasında bir amaç, sistemin beklendiği gibi çalıştığını ve gereksinimleri karşıladığını doğrulamak olabilir. Bu testin bir diğer amacı, paydaşlara sistemi belirli bir zamanda yayınlama riski hakkında bilgi vermek olabilir.


Hata Ayıklama ve Testin Farkı Nedir?


Yazılımdaki kusurların sebep olduğu arızalar test yürütülmesi ile bulunur. Hata ayıklama ise bu kusurları bulup analiz ederek düzelten bir geliştirme tekniğidir.

Sonraki onay testi, düzeltmelerin kusurları çözüp çözmediğini kontrol eder. Ayrıca hata ayıklamayı geliştiriciler ilişkili bileşen ve bileşen entegrasyon testini yaparken kullanılırken, test uzmanları ilk testten ve son onay testinden sorumludur. Ancak, Çevik geliştirmede ve diğer bazı yazılım geliştirme yaşam döngülerinde, test uzmanları hata ayıklama ve bileşen testine dahil olabilir.


Yazılım Testi Neden Gereklidir?


Bileşenlerin ve sistemlerin titiz testleri ve bunlarla ilgili belgeler, çalışma sırasında meydana gelen arıza riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kusurlar tespit edildiğinde ve ardından düzeltildiğinde, bu, bileşenlerin veya sistemlerin kalitesine katkıda bulunur. Ek olarak, sözleşmeye bağlı veya yasal gereklilikleri veya sektöre özel standartları karşılamak için yazılım testi gerekebilir.

Uygun test tekniklerinin kullanılması, bu teknikler uygun test uzmanlığı düzeyinde, uygun test seviyelerinde ve yazılım geliştirme yaşam döngüsünün uygun noktalarında uygulandığında sorunlu teslimatların sıklığını azaltabilir.



Comments


bottom of page